© Jeroen Derwort

Het meer van Bled

Het bekendste en meest iconische meer van heel Slovenië is Lake Bled. Dit meertje met azuurblauw helder water is niet alleen zo mooi omdat het tussen de bergen in ligt, maar ook omdat er een eilandje in het midden te vinden is met een wit kerkje erop.

Bled is de reden waarom dit deel van Slovenië zo geliefd is. We bezoeken het meertje op de dag dat het Bled festival zich op het hoogtepunt bevind. Dit festival met muziek en kraampjes bevind zich in het stadje Bled. Op zich niet zo bijzonder, maar vandaag worden er na zonsondergang duizenden kaarsjes te water gelaten in het meer. Dat schouwspel willen we natuurlijk niet missen.

Om een indruk te krijgen van de omgeving lopen we rond het hele meer. Dat kan via een pad van zo’n 5 kilometer. Onderweg stoppen we regelmatig om een foto van het meer te schieten.

© Jeroen Derwort

Als het donker begint te worden, zien we het kasteel van Bled oplichten. Dit kasteel ligt bovenop een hoge rots naast het meer. Samen met het kerkje vormt het één van de mythische ingrediënten van deze plek.

© Leander Bohms

De lichtjes worden rond 22:00 uur te water gelaten. Omdat de wind ongunstig staat, blijven ze een beetje hangen bij het dorpje. Het is mooi om te zien, maar niet eenvoudig op de foto vast te leggen.

© Leander Bohms

© Jeroen Derwort

De lichtjes zijn kaarsjes die worden ontstoken in eierschalen. Een kunstenaar is hier maanden mee bezig. De benodigde eieren worden door boeren in de buurt geleverd.

We hebben een goede eerste Bled ervaring gehad. Het spreekt voor zich dat we hier nog wel terug gaan komen.

1 thoughts on “Het meer van Bled

  1. Hermann en Ineke

    Wat mooi zeg, en weer heerlijk om mee te reizen!!
    Weer prachtige foto’s echt, t’is altijd genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *