© Leander Bohms

Slap Grmečica

Slap Grmečica is een klein watervalletje bij het plaatsje Manenj. We hebben onze zinnen gezet op deze locatie maar de eerste keer dat we de waterval proberen te vinden, mislukt dit jammerlijk. Google Maps stuurt ons letterlijk het bos in. We rijden over smalle overwoekerde bergpaadjes langs diepe ravijnen. Als we bijna op de aangegeven locatie komen zegt Google dat we een ravijn in moeten rijden. Dat doen we maar niet.

Onze tweede poging is succesvoller. Vanaf de hoofdweg N209 blijkt er een listig paadje te zijn, bereikbaar via het parkeerterrein van een restaurant. Op weg naar de slap rijden we langs een kenmerkend Sloveens gebouwtje waar we er in het landschap velen van hebben gezien, maar waarvan we niet precies weten waar het voor dient.

© Jeroen Derwort

Het parkeerterreintje bij het pad naar de waterval staat vol met auto’s. Gelukkig komen we er al snel achter dat dit groepen zijn die in de rivier komen raften en abseilen.

We lopen vol goede moed richting de plek waar Slap Grmečica zou moeten zijn. Deze keer zal het ons lukken de locatie te vinden.

We vinden Slap Grmečica, maar een waterval is er niet. Een klein zielig stroompje water druppelt in een klein plasje eronder. Een Sloveens echtpaar dat ter plaatse is weet ons te vertellen dat door de droogte van deze maand er nauwelijks water stroomt. Een paar weken eerder was de waterval nog groot en krachtig geweest. Met een glimlach laat de man op zijn telefoon zien hoe het er toen uitzag. “Nice waterfall”, zegt hij. Klopt, maar we waren hier niet gekomen om dat op de telefoon van een Sloveen te zien.

© Jeroen Derwort

We laten ons niet uit het veld slaan en maken er het beste van. Ondanks dat we de woeste waterval er zelf bij moeten verzinnen, blijft het een mooi plekje. Op de terugweg probeer ik een vlinder op de foto te zetten. Er vliegen overal oranje, bruine en witte vlinders door het bos, maar ze zitten zelden stil. Net als ik het op wil geven, gaat er ééntje op een blaadje zitten.

© Jeroen Derwort

Een kudde koeien die water drinken uit een bergbeekje zijn ook leuk materiaal. Erg slim zijn de beesten niet. Eentje drinkt en plast tegelijkertijd in hetzelfde water. Lijkt me toch minder lekker.

© Jeroen Derwort

1 thoughts on “Slap Grmečica

  1. Jojek

    Hoi Jeroen en Leander,
    De gebouwtjes in het veld zijn vroeger gebruikt als droogschuren voor mais. Als je goed kijkt zie je dat de wanden een open-gevlochten constructie zijn, zodat de mais door de wind kan drogen.
    Veel plezier verder, Jojek
    P.S. Ik het het in Zagreb ook erg heet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *