© Jeroen Derwort

Van Bled naar Ljubljana

Ons verblijf in Lesce, nabij Bled zit erop. We rijden vandaag door naar de hoofdstad Ljubljana.

We nemen een flinke omweg, omdat we ook het mijnwerkers museum aan willen doen in Mežica (Underground, Tourist Mine and Museum). Hier kun je een kilometerslang ondergronds pad per fiets doorkruisen. Wanneer we aankomen blijken er echter technische problemen in de mijn, waardoor de excursies geschrapt zijn. Ook was onze reservering niet goed doorgekomen, wat niet verbazingwekkend is aangezien de mensen aldaar geen Engels kunnen en slechts een beperkt woordje Duits. We kunnen dus niet naar beneden en besluiten door te rijden.

De weg die we kiezen, gaat voor een groot deel door Oostenrijk. Dit is dus het derde land dat we aandoen deze vakantie, na Slovenië en Italië. We rijden door een aantal lange tunnels, waarvan de langste ruim 8 kilometer meet. Het Oostenrijkse landschap lijkt op het Sloveense, al missen we hier de kerkjes, zijn de wegen breder en drukker en er zijn een stuk meer tunnels.

Weer terug in Slovenië zijn er weer regelmatig witte kerkjes op bergtoppen te bewonderen vanaf de weg. Het is niet altijd makkelijk om ze goed te framen, omdat er meestal veel bomen omheen staan.

© Jeroen Derwort

© Leander Bohms

Het echec in Mežica heeft als voordeel dat we eerder aankomen in Ljubljana. Het is een gezellig stadje, met veel terrasjes. Het stadscentrum is autovrij en het geheel voelt aan als een groot dorp. Alles is op loopafstand te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *