© Leander Bohms

Tolmin Gorge

Onze laatste stop op onze ronde door Triglav is Tolmin Gorge. Dit is net als Vintgar Gorge een kloof die door de rivier is uitgesleten.

Tolmin Gorge is niet zoals Vintgar één pad langs de rivier. Het zijn meerdere paadjes die naar verschillende uitkijkpunten leiden. Bij de ingang krijgen we een boekje met een kaart van het gebied.

© Jeroen Derwort

In het eerste deel van de rivier zien we veel mensen zwemmen en zonnen. Wanneer we wat hoger klimmen wordt het rustiger en kunnen we de verschillende punten in Tolmin Gorge bekijken. Er is genoeg te klimmen en te lopen in Tolmin Gorge. Er wordt aangegeven dat je ongeveer 2 uur bezig bent om het hele gebied te zien. Wij doen er nog wat langer over, omdat we ergens een verkeerde afslag hebben genomen.

© Leander Bohms

© Leander Bohms

© Leander Bohms

De kloof is op een aantal plaatsen bijzonder nauw. Er is een thermische bron, die alleen bij laag water te zien is. Hebben we toch nog een keer geluk dat we dit jaargetij gekomen zijn.

Het verkennen van Tolmin Gorge is best uitdagend, omdat het veel traplopen is en het is meer dan 30 graden Celsius. Hoewel het iets koeler is bij de rivier, blijft het ontzettend warm. Het is goed te begrijpen dat de mensen verkoeling zoeken in het koude water. Wij zoeken onze verkoeling in een goed glas Lasko bier. Bij de ingang van de Gorge is een restaurant waar ze behalve bier ook lekkere plaatselijke gerechten serveren.

Parkeren bij Tolmin Gorge

Mocht je Tolmin Gorge bezoeken, let dan op bij het parkeren. Wij werden door de bordjes geadviseerd om P2 te nemen. Van daaruit rijdt een shuttlebus naar de ingang van de gorge. Bij de ingang aangekomen blijkt er echter genoeg parkeerruimte te zijn op P1. Ook is het goed om te weten dat de shuttlebus maar tot 16:00 uur rijdt. Wij komen later uit de gorge en moeten daardoor een kwartier extra teruglopen om de auto te bereiken.

Tolmin is minder spectaculair als Vintgar, maar heeft een geheel eigen charme.

1 thoughts on “Tolmin Gorge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *