© Jeroen Derwort

Fort Predel in Triglav Nationaal Park

Het Triglav Nationaal Park omvat 838 m². We hebben nog een aantal locaties te bezoeken aan de andere kant van het park, dus het lijkt ons wel een aardig idee om een rondje om het hele park te rijden. Om dat plan uit te voeren moeten we wel ruim 4,5 uur afleggen met de auto, waarmee we ook een stukje door Italië rijden.

© Google & Leander Bohms

Het landschap maakt veel goed. Onderweg komen we een paar interessante plekjes tegen. Eén van die plekken die we vooraf niet hadden uitgezocht is Fort Predel. De ruïne van dit fort ligt pal langs de weg. Om precies te zijn gaat de weg dwars door het fort heen, dus je kunt het niet missen.

© Jeroen Derwort

Het fort is vervallen maar het heeft een rijke historie. In de Napoleontische tijd zijn hier gevechten geweest tussen de Franse en Oostenrijkse legers. Aanvoerder Johann Hermann von Hermansdorf heeft hier met zijn mannen tot de dood gestreden. Vrijwel iedereen is door de Fransen afgeslacht, die vervolgens het gebied in bezit namen.

Van deze vreselijke strijd is op deze mooie zomerdag weinig meer te bespeuren, alleen een gedenkteken onder aan de berg herinnert er nog aan. De ruïne is eenvoudig te bereiken vanaf de weg. Het hekje dat voor de ingang is geplaatst is niet op slot, dus het is zelfs mogelijk om van binnen een kijkje te nemen.

© Jeroen Derwort

De bosrijke omgeving van het kasteel is een favoriete plek voor vlinders, waarvan ik er een aantal weet te ‘vangen’ met mijn camera.

He Noordelijke deel van Triglav is bergachtig en de weggetjes zijn smal en kronkelig. We slalommen wat af met de auto. Het is leuk, zolang je geen tegenliggers hebt.

© Jeroen Derwort

1 thoughts on “Fort Predel in Triglav Nationaal Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *